Köszöntő

Tisztelt Látogató!

 

Wagner Márton vagyok a Mezőberényi Német Önkormányzat és Német Hagyományápoló Egyesület elnöke. Tisztelettel köszöntöm az ide látogató Érdeklődőket!

 

Régóta fáradozuDSC01448.JPGnk azon, hogy Mezőberénybe települt őseink nyelvét és hagyományát az óvodában a legkisebbek nevelésével és oktatásával próbáljuk újjáéleszteni.  Ez az alapja a felmenő rendszerű iskolai és gimnáziumi német nemzetiségi oktatásnak városunkban. Lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtunk a német nemzetiségi óvodapedagógusok, tanítók és tanárok képzéséhez. Támogatjuk őket szakmai anyagok beszerzésével, valamint a továbbképzéseken való részvételüket is.

Évenként szervezünk a gyermekeknek nemzetiségi rendezvényeket. A húsvéti és karácsonyi időszakban a hagyományoknak megfelelően egyházunkkal közösen készülődünk az ünnepre. Örömmel vesszük, hogy az Anyanyelvi Kulturális Napokon a német nemzetiségi óvodások és iskolások is közreműködnek.

A Mezőberényi Német Kitelepítettek Emlékművénél minden év májusában koszorúkat helyeznek el a gyerekek. Augusztus 20-án nemzetiségi ruhában vonulnak fel, Márton napján pedig lampionnal a kezükben.  Pünkösd a Magyarországi Németek hivatalos ünnepe, ezért is fontos, hogy az intézmény ekkor tartja az óvodai évzárót.

 

Kapcsolatunkat hivatalos formában az Együttműködési Megállapodás rögzíti. Az óvodai igazgatótanács tagjaként személyes felelősséggel is tartozom az intézményért.