Kiemelt feladatunk a jeles napok megünneplése: Állatok világnapja, Víz világnapja, Föld napja, Madarak és fák napja, Környezetvédelmi világnap. Az óvodánkban működik a Lombtündér környezetvédelmi munkaközösség, amely programokat szervez ezeken a napokon a gyermekek és az érdeklődő szülők számára.

A projektek megvalósításának folyamatában legfontosabb célként fogalmazódott meg a gyermekek környezettudatos magatartásának alakítása, fejlesztése. Mindezek mellett megemlítendő, és további kiemelt célként megfogalmazható a gyermeki aktivitás, motiváltság, kíváncsiság ébrentartása és játékszükségletük kielégítése, a kreativitás előtérbe helyezése, a csoportkohézió erősítése. A játékos tevékenységek minden gyereknek esélyt és alkalmat adtak a megnyilvánulásra. Úgy terveztük a projekteket, hogy az ismerettartalmak feldolgozása minden korosztályú, és ezen belül egyéni sajátosságokkal bíró gyerekeknek lehetőséget biztosítson a kibontakozásra az adott témán belül. A változatos tevékenységek lehetővé tették, hogy a gyermekek életkoruknak, fejlettségi szintjüknek, egyéni igényeiknek, érdeklődésüknek megfelelően tevékenykedjenek. Ügyeltünk arra is, hogy elegendő időt biztosítsunk erre. Próbáltuk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a gyermek az önfeledt játékon, a mondókákon, a zenén, az alkotómunkán, saját tevékenységén keresztül szerezhesse meg azokat az élményeket, amelyek megnyitják, és ébren tartják benne a vágyat az állatvilág, a közvetlen környezetünk természeti értékeinek megismerésére és megóvására.

A tavaszi időjárás hatására megkezdtük a veteményezést a kertünkben, és a csoportunkban „kísérletet” végeztünk: ültettünk, csíráztattunk. Folyamatosan figyeltük az időjárás okozta változásokat.  Minden gyermek ültetett magának kukoricát, vagy babot. Természetesen az óvodai veteményes kerteket is kihasználtuk. A gyermekek által hozott magokat veteményeztük el.

Mindemellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ne szemeteljünk, takarékoskodjunk a vízzel és újrahasznosított anyagokból barkácsoljunk.

Ezen felül Mihály napi vásárt, mustkészítést szervezünk. A vásárra a nagycsoportos gyerekek készítik el a vásári portékákat, amelyeket a többi gyermek „zsetonért” megvásárolhat. Közben pedig népi játékokat játszhatnak az udvaron. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. A Mihály nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. A juhászok ilyenkor adják át a juhokat a gazdának, s kapják meg a bérüket. Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta.

Minden év november végén nagy izgalommal kezdjük meg a Mikulás fogadására történő felkészülést. Mikulásdalokkal, mondókákkal készülünk, feldíszítjük közösen a csoportszobát. A Mikulást sok csillogó szemű gyermek fogadja és mivel minden gyerkőc jól viselkedett, így a jól megérdemelt mikulás csomagok se maradnak el. Az adventi várakozás idején gyertyát gyújtunk, megismerjük Jézus születésének történetét, karácsonyi ünnepséget csoportonként tartunk. Vízkereszt után indul a farsangi időszak, amelyet a farsangi vidám télbúcsúztató mulatsággal zárunk le. Már nagyon régen várták ezt a napot a Pillangók. A heti tevékenységeink is erre a napra hangolódtak.   Minden nap azt számoltuk, mennyit kell még aludnunk az ovi farsangig. Végre eljött ez a nap is. Megjött Télanyó is telet búcsúztatni (megjegyzem: havat hozott). Hangos zeneszóval hangszerek ütögetésével átvonultunk a másik két csoportba is. Elmondtuk a télbúcsúztató mondókánkat, átadtuk a kóstolónak vitt farsangi fánkunkat is. Ezek után a szépen megterített asztaloknál fogyasztottuk a szülők által felajánlott sütiket, gyümölcsöt, és üdítőket. Vidáman telt a délelőttünk.

Anyák napi ünnepséget szervezünk az anyukák, nagymamák számára, amelyre műsorral és ajándékkal készülünk. Az Országos Ovis Olimpián is részt veszünk minden évben: mozgásos játékokat, akadály pályákat építünk a gyerekeknek az udvaron, és természetesen mindenki elnyeri a megérdemelt aranyérmet.

Az évzáró ünnepségünket mindig az óvoda udvarán tartjuk, ha a rendkívüli helyzet ezt megengedi. A nevelési évet tanévzáró Istentisztelettel zárjuk le a Német Evangélikus Templomban.